Oct 2, 2009

Tuoksuherneitä -Sweet peasMinä suorastaan rakastan tuoksuherneitä! Onneksi ne viihtyvät hyvin puutarhani kosteassa maaperässä. "Madame Butterfly"n raidallinen, taivaalliselta tuoksuva kukkameri oli ihan uusi tuttavuus minulle.

I just adore the sweet peas! Happily, they seem to like the moist soil of my garden. "Madame Butterfly" and it's masses of small, sweetly scented striped flowers was a new acquaintance to me.

No, Madame Butterfly oli todella hurmaava, mutta mikään ei oikeasti pysty päihittämään "Cupani"a. Sen tuoksu on kerrassaan pökerryttävä. Sillä on pienemmät kukat kuin moderneilla kanssasisarillaan, mutta paljon makeampi ja voimakkaampi tuoksu. Tämän ihanuuden "löysi" sisilialainen munkki Francesco Cupani, joka lähetti siemeniä Englantiin jo vuonna 1699!

Well, Madame Butterfly was truly enchanting, but nothing can really beat "Cupani". It's scent is just purely dizzying. It has smaller flowers than modern varieties but a much sweeter, stronger scent. It was "discovered" by Sicilian monk Francesco Cupani, who sent some seeds to England already in 1699!
5 comments:

Lumipyry said...

Ensivierailulla blogissasi, tulen varmasti toistekin. Minulla kasvaa samassa isossa ruukussa 'Cupania' ja valkoista 'Royal White'. Valkoisen tuoksu on mielestäni voimakkaampi ja mieluisampi, makuasia tietysti. Odotin Cupanin tuoksua kovasti, joten yllätyin, kun valkoinen veikin voiton.

Inkivääri said...

Aivan ihanoita nämä raidalliset tuoksuherneet, jotka muutenkin kuuluvat suosikkeihini kauneutensa ja ihanaisen tuoksunsa ansiosta - näitä on ihan pakko metsästää ensi keväänä:)

Sussi said...

Minäkin pidän kovasti tuoksuherneistä, olivat suosikkikukkiani jo lapsuudessa.

Tänä vuonna en ehtinyt niitä istuttamaan, ensi vuonna on kyllä niitä saatava:)

pioni said...

Vai kosteasta ne pitävät, ei ihme etteivät sitten oikein viihdy meillä ruukuissa (jotka kuivahtavat aina välillä).

Taiga the Fox said...

Hei Lumipyry, kiva kun tulit vierailulle :) No onpas ihme juttu, täytyypä kokeilla tuota Royal Whitea...

Inkivääri ja Sussi, olen ihan prikulleen samaa mieltä :)

Pioni, minulla kasvoi myös näitä ruukuissa ja ne jäivät huomattavasti lyhyemmiksi ja jotenkin kitukasvuisemmiksi. Sen sijaan savimaassa kasvaneet hurahtivat parimetriseksi tuoksuvaksi pöheiköksi :)